“Je moet eerst van jezelf houden. Pas dan kun je van iemand anders houden.” 

“Je moet eerst van jezelf houden. Pas dan kun je van iemand anders houden.”

Wist je dat het vandaag (3 november) cliché-dag is? Eigenlijk wist ik niet dat hier ook een speciale dag voor was, maar nu het toch zover is, wil ik het eens over bovenstaand cliché hebben.

Is het echt zo, dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je een serieuze relatie aan kan gaan? Natuurlijk, hoe meer je van jezelf houdt en hoe beter je in je figuurlijke vel zit, hoe aantrekkelijker je bent. Maar de werkelijkheid is niet zo zwart-wit.

Maar het leven bestaat niet alleen uit gelukkige dagen; niet iedere dag blaak je van energie en zelfvertrouwen. Zeker in deze Coronatijd, hebben de meest positieve mensen ook weleens een minder fijne dag. En als je single bent, heb je geen partner die jou kan opvrolijken als het even tegenzit of als je minder lekker in je vel zit.

Ik denk dat het ‘geheim’ zit in zelfkennis, zelfreflectie en je kwetsbaar op durven stellen.

Zelfacceptatie dus in plaats van zelfliefde. Jezelf zien als een goed persoon die het verdient om van gehouden te worden, zonder de neiging te hebben om jezelf te bewijzen of om anderen af te troeven. Iemand die zichzelf accepteert is minder snel geneigd om een partner onder druk te zetten door veel bevestiging te vragen of door juist zeer kritisch te zijn op hun partner.

Iedere single voelt zich wel eens eenzaam en verlangt sterk naar een partner, zonder direct wanhopig te zijn. Dus…. ook al zit je even wat minder lekker in je vel, kun je gaan daten. De energie die je krijgt van nieuwe (online) ontmoetingen kan je stemming al flink verbeteren. Als mens hebben we nu eenmaal een oer behoefte aan menselijke contacten.

En als je een partner krijgt die van je houdt ga je ook meer van jezelf houden en krijg je (nog) meer zelfvertrouwen.