De 7 meest voorkomende redenen dat je single bent

Nederland kent een kleine drie miljoen singles en naar verwachting is dat over 40 jaar vier miljoen (44% van de bevolking).

Bijna de helft van alle singles zou graag een relatie willen. Volgens psychologen verlangen we naar een vaste relatie vanwege een fundamentele behoefte om bij iemand te horen. Alle mensen hebben in de basis behoefte aan een nauwe, zorgzame relatie, die wordt gekenmerkt door emotionele diepgang.

Samen leuke dingen doen, samen reizen, je leven delen, niet meer eenzaam zijn en intimiteit zijn de belangrijkste redenen, die worden genoemd door singles als reden voor het verlangen naar een relatie. Samen is het leven veel leuker, gezelliger en mooier.

Hoe kan het dan dat je als single er nog niet in geslaagd bent om een leuke partner te vinden? Of je nu een serial dater bent of dat je hoopt dat je de ware vanzelf tegen het lijf loopt. Mr of Ms Right heeft je pad nog niet gekruist. De kans dat je (chronisch) single bent is best groot in dit tijdperk. Hieronder de meest voorkomende redenen.

 

  1. Meer hoogopgeleide single vrouwen dan mannen

Je hoort dat vaak en hoe zit dat? Ja, het klopt. Zeker voor de leeftijdscategorie van dames boven de 40 jaar zijn er meer hoogopgeleide single vrouwen dan mannen. Exacte cijfers heb ik niet, maar ik herken het wel vanuit mijn praktijk. Als je een hoogopgeleide vrouw van boven de 40 jaar bent, herken je dit misschien ook?

Mannen blijven gemiddeld ook korter vrijgezel dan vrouwen. Dat komt omdat mannen vaak wat minder waarde hechten aan een hoger opleidingsniveau. Zij vinden het belangrijker dat een vrouw positief, liefdevol, warm en vrouwelijk is qua uitstraling en gedrag. En natuurlijk vinden mannen het ook fijn dat een vrouw levenservaring heeft en dat ze er een goed gesprek mee kunnen voeren.

 

  1. Veilige hechtingsstijl

Een relatie vraagt een veilige hechtingsstijl. In ieder geval bij een van de twee. En mensen met veilige hechtingsstijlen hebben meestal een relatie. Singles hebben in verhouding vaker een angstige of een vermijdende hechtingsstijl.

Angstig: houdt mijn partner wel genoeg van mij?

Vermijdend: intimiteit betekent verlies van onafhankelijkheid.

Veilig: geen moeite met intimiteit en van nature warm en liefdevol.

 

  1. Je saboteert onbewust je liefdesgeluk

Je date dan waarschijnlijk meer met je hoofd dan met je hart. Je beoordeelt of keurt een potentiële partner af op rationele zaken. Wel of geen kinderen, leeftijd, opleiding, functie, lengte, etc. etc.

Maar in de liefde werkt dat niet zo. Als je je hart opent en eerst kijkt met je gevoel, creëert dat een veel beter gevoel. Je weet namelijk nooit precies hoe de liefde tussen twee mensen kan ontstaan. Natuurlijk moeten er bepaalde overeenkomsten zijn, alleen weet je vooraf niet, welke dat zijn precies zijn. En hoe langer je wensenlijst, hoe kleiner de kans is op je liefdesgeluk. Je saboteert dan zelf de kans op een nieuwe relatie.

 

  1. Je mist dating skills

Het kan zo maar zijn dat het minstens 25 jaar geleden is dat je voor het laatst een date hebt gehad. Maar hoeveel singles er ook zijn, voor daten heb je de nodige dating skills nodig. Het spel van verleiden, luisteren, versieren en flirten is een must have skill om goed te kunnen slagen. En juist succesvolle mensen gaan hier vaak ‘de mist in’. Want privé succesvol zijn is heel iets anders dan zakelijk succesvol zijn.

 

  1. Je hebt nog issues

Een nog niet verwerkte relatiebreuk en/of andere issues staan een nieuwe relatie in de weg. Een scheiding of relatiebreuk verwerkt iedereen op zijn op haar eigen manier. Maar te snel een nieuwe relatie willen, zonder dat je je vorige relatie goed een plek hebt gegeven, heeft weinig kans.

Financiële issues kunnen ook een reden zijn dat het niet de juiste tijd is voor een nieuwe relatie. Je neemt dat mee in je relatie en bent daardoor niet helemaal vrij voor een nieuwe relatie. Je nieuwe partner is tenslotte geen financiële weldoener.

 

  1. Je hebt te weinig tijd

Je hebt een drukke baan of je eigen onderneming die veel van je tijd vraagt. De schaarse vrije tijd die je hebt, besteed je vooral aan je kinderen, sporten en afspreken met je familie en vrienden. En wellicht heb je weleens een date gehad via een datingsite of datingapp, maar dat was geen succes. Het kost ook veel te veel tijd en energie. De singles die je wellicht tegenkomt zijn dan vooral je zakelijke contacten. Maar je houdt zakelijk en privé liever gescheiden.

 

  1. Je gelooft dat de ware vanzelf op je pad komt

Je hebt een prima leven als single en bent niet echt op zoek. Je bent ervan overtuigd dat de ware vanzelf op je pad komt. En dat klopt vooral als je jong bent. Tijdens je studietijd zag je sociale netwerk er heel anders uit. Je ging veel uit, sportte veel en je ontmoette veel singles. De kans op om een leuke partner tegen te komen was toen groot.

Maar de kans dat je Mr Right of Ms Right tegenwoordig spontaan tegenkomt is heel erg klein. Als je niet zelf in actie komt is de kans erg groot dat er maanden of jaren voorbij gaan zonder dat je een juiste partner ontmoet. Of dat je jezelf tekort doet en genoegen neemt met een partner die niet goed bij je past.