5 fabels over echte liefde

Romantische films laten vaak hardnekkige opvattingen zien over hoe échte liefde eruit moet zien en over hoe echte liefde moet voelen. Zoals “er kan er maar één de ware liefde zijn”, en “tegenpolen trekken elkaar aan”. Ongemerkt staan deze eeuwenoude fabels juist vaak liefde in de weg. In dit artikel benoemen onze Personal Matchmakers de 5 belangrijkste fabels over het vinden van “de ware” en de ware liefde.

Vijf hardnekkige fabels over de ware liefde, om voor eens en voor altijd te negeren:

Fabel 1. Echte liefde kom je maar één keer in je leven tegen

Dat er maar één echte liefde bestaat is een ideaalbeeld dat is neergezet door Hollywood. In films en verhalen zien we het keer op keer terugkomen en het eindigt het altijd met “en ze leven nog lang en gelukkig’’. In werkelijkheid kun je in je leven voor meerdere partners echte liefde ervaren. Ook kan het zijn dat je in de loop der tijd op andere karaktereigenschappen valt. Misschien ging je jonge hart sneller kloppen van de impulsiviteit van je jeugdliefde en vind je nu je wat ouder bent charisma en stabiliteit juist aantrekkelijk.

Fabel 2. Als je de ware ontmoet, voel je dat meteen

Veel mensen denken dat als ze de ware tegenkomen ze op slag verliefd zijn. Met één blik in hun ogen, als een soort blikseminslag. Dit is maar zelden het geval: heel veel vaker slaat de vonk pas later over, als ze elkaar beter leren kennen. Veel van die liefdes op het eerste gezicht zijn helaas ook snel weer voorbij omdat partners toch niet echt bij elkaar blijken te passen. Voor échte duurzame liefde is meer nodig dan vlinders, lust en aantrekkingskracht.

Fabel 3. Ik ben niet verliefd, dus dit kan de ware niet zijn

Verliefd kán een heerlijk gevoel zijn. Maar om een fijne partner te vinden voor de lange termijn werkt het vaak beter om eerst iemand rustig te leren kennen, vervolgens aantrekkingskracht te ervaren, je met elkaar te verbinden en daarna veel van iemand te gaan houden. Verliefdheid kun je feitelijk gewoon overslaan. Als je het op alle andere vlakken ‘gewoon’ fijn hebt met elkaar. Als je blij wordt van iemand, erg graag bij hem of haar bent én ervan geniet om samen dingen te doen kan het een mooie relatie worden. Ook als het niet begint met hals-over-kop-verliefd-zijn.

Fabel 4. Opposites attrack, mijn ware is mijn tegenpool

Compleet verschillend zijn kan misschien spannend zijn in een affaire of een korte relatie. Maar voor de lange termijn kunnen verschillende waarden, normen, levensfasen en karaktereigenschappen erg belastend zijn voor een relatie. Een vergelijkbaar niveau en gelijke toekomstverwachtingen bijvoorbeeld, zijn van belang voor een goed functionerende relatie.

Fabel 5. Ik heb geen kans om de ware te vinden want alle leuke mensen zijn al bezet

Hoe kan het toch dat jij geen partner hebt? Dat is een vraag die singles vaak te horen krijgen. Maar juist het type dat jij zoekt, die leuke partner met humor, zelfvertrouwen, een vlotte babbel en onafhankelijkheid, zijn allemaal al bezet. Hoe kan dat nou? Hiervoor is een eenvoudige uitleg. Juist mensen die al in een relatie zitten kunnen zich (risicoloos) presenteren op deze manier. Flamboyant, vrij en makkelijk. Juist omdat ze al in een relatie zitten! Voor hen hangt er niets meer vanaf, waardoor zij veel makkelijker zichzelf kunnen zijn in hun contact met jou. Singels die graag een relatie willen, zullen meer hun best doen, zullen zich misschien soms wat onhandig gedragen en zullen vaak een beetje van hun natuurlijke zelfvertrouwen verliezen. Als je ze wat beter leert kennen, blijken zij vaak minstens zo leuk.

Heeft één van de bovenstaande fabels zich ook vastgenesteld in jouw hoofd?

Gooi deze dan overboord en geef jezelf en de ander een kans om zich langzaam open te stellen voor een gezamenlijke ontdekkingsreis. Ware liefde komt tevoorschijn als je de tijd neemt om elkaar écht te leren kennen. Als jullie relatiewaarden overeenkomen en er seksuele aantrekkingskracht is, heb je een goede reden om te gaan voor jouw ware liefde!